Isnin, 4 Oktober 2021

RESIPI SAMBAL BELACAN PALING SIMPLE DAN SEDAP MAMAPAPAREA

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Ini entri kedua hari ini. Banyak sangat entri yang tidak dipublish jadi hari ini, saya siapkan yang mana mampu hehehe. 

Kebetulan tengahari tadi makan nasi buat sambal belacan sebab belacan yang diberi oleh abang ipar warnanya merah, bersih dan sangatlah sedap. Nanti kalau habis nak cari belacan macam tu juga sebab sedapppp yang amat. Korang suka belacan yang macam mana ye? Hehe, bolehlah share di komen supaya kita boleh berkongsi minat dan citarasa, ok. 

Ok, hari ini saya masak ni untuk makan tengahari. Kalau ada sambal belacan, nasi laju je makan kan. Hehe. 




Jom layan resipi sambal belacan paling simple dari Mamarea tumbuk-tumbuk je siap. Resipi ni untuk dua orang makan ok. Kalau nak buat banyak, boleh tambah apa yang patut ok. 


Bahan-bahan :

1 biji bawang merah*

2 biji cili merah besar*

3 biji cili merah kecil (kalau takde boleh ganti 5 biji cili hijau@melaka)*

1 inci belacan merah (bakar boleh tak bakar pun boleh)*

1 biji limau kasturi@ limau nipis ( perah setengah sahaja)

1 sb Gula (atau ikut citarasa)

1 st Garam (atau ikut citarasa)

Perasa jika mahu ( saya tak letak)


Cara menyediakan: 

1. Tumbuk bahan bertanda * ikut citarasa ( tumbuk kasar atau sederhana )

2. Masukkan gula dan garam dan perasa. Rasa dan tambah mana tak cukup. 

3. Masukkan perahan limau. Siap untuk dihidang.


Taraa, dah siap. 



SELAMAT MENCUBA !


Love,

Mamarea







0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...