Sabtu, 14 April 2018

CARA PRINT PENYATA / STATEMENT BANK DARI MAYBANK2U

 
SALAM SILATURAHIM UNTUK SEMUA.

Hari ni Paparea nak kongsi pada korang semua tentang cara nak print Penyata Bank @ Statement Bank dari Maybank2u. Ada yang tahu tak tentang ni?

Mula2nya Paparea terpikir tentang ni sebab, biasala mesti bab duit punya. Paparea ada la masuk bahagian beli lembu untuk akikah anak tahun ni. Jadi bayar bulan2 la selama 10 bulan bermula dari bulan 10 tahun lepas (2017). Nak jadikan cerita, abang paparea gitau ada termiss 1 bulan tak bayar. Selalunya Paparea transfer guna M2U ni. Mula la pikiaq, ada yang tak bayar ka ni? %^%$#@$#^%*&

Yang slalu kita buat untuk penyata @ semak transaksi akaun ni, kita buka di bahagian Accounts & Banking kan.. macam gambar di bawah.
** Accounts & Banking **

 ** Klik pada Saving Account-i **

 ** Transaction History **

** Penyata transasksi ni je yang tau **

Kita akan semak baki dan juga urusan transaksi keluar dan masuk duit kita. Tapi….
Bahagian ni hanya dapat tengok setakat tempoh 3 bulan sebelumnya. Dalam situasi Paparea ni, memang tak dapet la nak semak tahun lepas punya. Kalau nak tengok transaksi tahun sebelum ni, macamana ya?

Jawapan pertama yang difikir, mestila ke Maybank je, amik penyata, kan3...

Jawapan Paparea pulak, lepas ni dah tak payah nak buang masa, buang duit, buang tenaga pi bank, buka je M2U. Semua dah ada dalam tu, Cuma kita je yang tak tau tentang ni. Tapi pada korang yang tak ada M2U, kena paksa pi Maybank jugak la daftar M2U. Okay, pada yang nak tahu caranya, meh kita nak habaq.

Langkah 1 :

Buka laman Maybank2u. Log Masuk seperti biasa.

Langkah 2 :

Di page ni, klik pada e-Bills & Statements.

Langkah 3 :

Di page ni pulak, klik pada Statements.

Langkah 4 :

Ni adalah untuk pengesahan. Bagi yang kali pertama buka, ni yang akan di tanya, next time dah takda dah Confirmation ni. Sekali je. Klik Accept.

Langkah 5 :

Klik pada Savings Account. Pilihan lain pun ada jugak macam Current Account, Investment Account dll. Korang boleh pilih la mana yang berkaitan.

Langkah 6 :

Ni page Statement Summary. Klik dan pilih akaun serta tarikh @ bulan yang korang nak. Then click Get Statement.
** Tarikh yang ada tu hanyalah setakat 1 tahun sebelum sahaja dan tarikh penyata dibahagikan kepada 4 suku tahun tersebut. **

** Maksudnya, Januari to Mac, April to Jun, Julai to September and Oktober to Disember **

Langkah 7 :

Kat sini terpapar la maklumat akaun kita pada tarikh yang dipilih.

Di bawah tu ada petak View Statement Detail and Download / Print. Kalau nak muat turun terus klik Download. Penyata tu dalam format PDF ye. Pastikan PC, Laptop and  telefon ada app/software PDF, baru boleh buka.

Tapi Paparea lebih suka view dulu. Yela, mesti nak tengok.

Langkah 8 :

Klik View Statement Detail.
** Di sini tercatat semua transaksi akaun kita dalam tempoh 3 bulan **

Langkah 9 :

Sekiranya nak muat turun, klik je Download / Print. Boleh la cetak. Ada 2 cara nak simpan, Soft Copy and Hard Copy.

1.   Soft Copy @ Salinan Lembut bermaksud, dokumen yang disimpan dalam pendrive, external mahupun memory telefon dan ia masih dalam bentuk data.
** Format PDF **

2.   Hard Copy @ Salinan Keras bermaksud, dokumen yang telah dicetak / print dan sifatnya adalah kekal dan tidak boleh diedit. Contohnya dokumen yang dicetak di atas kertas.
** Cetak / Print **

Ni la penyata bank akaun kita. Penyata ni sama seperti penyata yang maybank hantar ke rumah kita pada hujung/awal tahun.

Langkah 10 :

Selesai sudah semak penyata bank ni. Aik, macamana nak Log Out ni? Mana tempat nak klik Log Out, tak da pun.

Cara nak kembali ke page utama M2U @ nak Log Out ialah dengan klik pada Online Banking di menu bar atas hujung kanan tu.

Dah kembali ke page utama, boleh klik Log Out dari M2U seperti biasa.

Amacam, boleh faham tak? Harap perkongsian ni dapat membantu sikit sebanyak tentang penyata akaun bank. Pakat2 kongsi ye tips ni pada kengkawan yang tak tau.

CARIAN YANG BERKAITAN :

1. Cara Nak Print Statement Bank
2. Cara Nak Dapatkan Penyata Akaun Maybank
3. Cara Nak Semak Statement Bank Tahun Lepas
4. Cara Semak Penyata Maybank Akaun Simpanan Tahunan
5. Cara Print Penyata Akaun Dari Maybank2u

Sekian saja untuk entri ni, nantikan pelbagai lagi tips, resipi, kesihatan dan macam2 lagi di entri seterusnya dari kami MamaPapaRea. Bye2 dan jumpa lagi.

By:
PapaRea
Next
This is the most recent post.
Catatan Lama

0 ulasan:

Catat Ulasan