Sabtu, 14 April 2018

CARA PRINT PENYATA / STATEMENT BANK DARI MAYBANK2U

 
SALAM SILATURAHIM UNTUK SEMUA.

Hari ni Paparea nak kongsi pada korang semua tentang cara nak print Penyata Bank @ Statement Bank dari Maybank2u. Ada yang tahu tak tentang ni?

Mula2nya Paparea terpikir tentang ni sebab, biasala mesti bab duit punya. Paparea ada la masuk bahagian beli lembu untuk akikah anak tahun ni. Jadi bayar bulan2 la selama 10 bulan bermula dari bulan 10 tahun lepas (2017). Nak jadikan cerita, abang paparea gitau ada termiss 1 bulan tak bayar. Selalunya Paparea transfer guna M2U ni. Mula la pikiaq, ada yang tak bayar ka ni? %^%$#@$#^%*&

Yang slalu kita buat untuk penyata @ semak transaksi akaun ni, kita buka di bahagian Accounts & Banking kan.. macam gambar di bawah.
** Accounts & Banking **

 ** Klik pada Saving Account-i **

 ** Transaction History **

** Penyata transasksi ni je yang tau **

Kita akan semak baki dan juga urusan transaksi keluar dan masuk duit kita. Tapi….
Bahagian ni hanya dapat tengok setakat tempoh 3 bulan sebelumnya. Dalam situasi Paparea ni, memang tak dapet la nak semak tahun lepas punya. Kalau nak tengok transaksi tahun sebelum ni, macamana ya?

Jawapan pertama yang difikir, mestila ke Maybank je, amik penyata, kan3...

Jawapan Paparea pulak, lepas ni dah tak payah nak buang masa, buang duit, buang tenaga pi bank, buka je M2U. Semua dah ada dalam tu, Cuma kita je yang tak tau tentang ni. Tapi pada korang yang tak ada M2U, kena paksa pi Maybank jugak la daftar M2U. Okay, pada yang nak tahu caranya, meh kita nak habaq.

Langkah 1 :

Buka laman Maybank2u. Log Masuk seperti biasa.

Langkah 2 :

Di page ni, klik pada e-Bills & Statements.

Langkah 3 :

Di page ni pulak, klik pada Statements.

Langkah 4 :

Ni adalah untuk pengesahan. Bagi yang kali pertama buka, ni yang akan di tanya, next time dah takda dah Confirmation ni. Sekali je. Klik Accept.

Langkah 5 :

Klik pada Savings Account. Pilihan lain pun ada jugak macam Current Account, Investment Account dll. Korang boleh pilih la mana yang berkaitan.

Langkah 6 :

Ni page Statement Summary. Klik dan pilih akaun serta tarikh @ bulan yang korang nak. Then click Get Statement.
** Tarikh yang ada tu hanyalah setakat 1 tahun sebelum sahaja dan tarikh penyata dibahagikan kepada 4 suku tahun tersebut. **

** Maksudnya, Januari to Mac, April to Jun, Julai to September and Oktober to Disember **

** Bagi transaksi yang melebihi tempoh SATU (1) TAHUN dari tarikh HARI INI (masa korang buka M2U ler) tidak dipaparkan (TIADA) dalam penyata ini. **

CONTOH:
Log Masuk pada 28 Disember 2018.
Nak print penyata bulan September 2017.
==== Tempoh di antara hari log in dengan bulan 9/2017 adalah 1 tahun 3 bulan (lebih 1 tahun).
==== Jadi memang TIADA transaksi pada bulan 9 tu, yang ada hanya bermula dari  bulan 10/2017 hingga bulan 9/2018.
==== Untuk penyata bulan 10, 11 dan 12/2018 belum disediakan. Nak jugak terpaksa tunggu bulan 1/2019.
** Contoh bagi Log In bulan 12/2018 **

Kalau korang nak jugak penyata transaksi tempoh sebelum tu, terpaksalah terus ke Maybank. Di sana nak penyata lagi lama pun boleh, di sana tempat simpan segala data akaun kita.

Langkah 7 :

Kat sini terpapar la maklumat akaun kita pada tarikh yang dipilih.

Di bawah tu ada petak View Statement Detail and Download / Print. Kalau nak muat turun terus klik Download. Penyata tu dalam format PDF ye. Pastikan PC, Laptop and  telefon ada app/software PDF, baru boleh buka.

Tapi Paparea lebih suka view dulu. Yela, mesti nak tengok.

Langkah 8 :

Klik View Statement Detail.
** Di sini tercatat semua transaksi akaun kita dalam tempoh 3 bulan **

Langkah 9 :

Sekiranya nak muat turun, klik je Download / Print. Boleh la cetak. Ada 2 cara nak simpan, Soft Copy and Hard Copy.

1.   Soft Copy @ Salinan Lembut bermaksud, dokumen yang disimpan dalam pendrive, external mahupun memory telefon dan ia masih dalam bentuk data.
** Format PDF **

2.   Hard Copy @ Salinan Keras bermaksud, dokumen yang telah dicetak / print dan sifatnya adalah kekal dan tidak boleh diedit. Contohnya dokumen yang dicetak di atas kertas.
** Cetak / Print **

Ni la penyata bank akaun kita. Penyata ni sama seperti penyata yang maybank hantar ke rumah kita pada hujung/awal tahun.

Langkah 10 :

Selesai sudah semak penyata bank ni. Aik, macamana nak Log Out ni? Mana tempat nak klik Log Out, tak da pun.

Cara nak kembali ke page utama M2U @ nak Log Out ialah dengan klik pada Online Banking di menu bar atas hujung kanan tu.

Dah kembali ke page utama, boleh klik Log Out dari M2U seperti biasa.

Amacam, boleh faham tak? Harap perkongsian ni dapat membantu sikit sebanyak tentang penyata akaun bank. Pakat2 kongsi ye tips ni pada kengkawan yang tak tau.

CARIAN YANG BERKAITAN :

1. Cara Nak Print Statement Bank
2. Cara Nak Dapatkan Penyata Akaun Maybank
3. Cara Nak Semak Statement Bank Tahun Lepas
4. Cara Semak Penyata Maybank Akaun Simpanan Tahunan
5. Cara Print Penyata Akaun Dari Maybank2u

Sekian saja untuk entri ni, nantikan pelbagai lagi tips, resipi, kesihatan dan macam2 lagi di entri seterusnya dari kami MamaPapaRea. Bye2 dan jumpa lagi.

By:
PapaRea

22 ulasan:

  1. terima kasih atas info... mmg sangat berguna.. tak tau pun cara tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hye adnan
      Tq sudi singgah blog MamaPapaRea. Sama2 kita kongsi ilmu ni.

      Padam
  2. Balasan
    1. Hye affin
      Tq sudi singgah blog MamaPapaRea. Sama2 kita kongsi ilmu ni.

      Padam
  3. tapi updatenya kdg2 lmbt..bukan yg trkini..3 bulan yg lepas..mybank lmbat update..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hye Tanpa Nama 4 Okt 2018
      Rasanya Maybank sentiasa update segala transaksi akaun kita. Utk semakan transaksi basic M2U ni hanya tempoh 3bulan sebelumnya. Try tgk utk Statement akaun, ia menunjukkan tempoh transaksi setahun yang lepas (4suku tahun) dari tarikh sekrg yg kita semak. Dalam tu semua ada. Harap membantu.

      Padam
  4. Terima Kasih..sangat berguna ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hye Unknown 5 Okt '18,
      Trima Kasih Sudi singgah Blog mamaPapaRea. Sama2 kita kongsi ilmu ni.

      Padam
  5. Info yg sangat berguna... TERIMA KASIH TUAN...

    BalasPadam
  6. terima kasih ats bantuan anda

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama2 war piece. TQ sudi singgah di blog MamaPapaRea kami

      Padam
  7. trima kasih...sgt2 bmanfaat bg kmi yg baru dan xpandai bidang IT ni...moga ilmu yg dshare mjdi jln k syurga...aamin...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aminnn.... yang mana patut, kita kongsi sama2. TQ sudi singgah di MamaPapaRea Blog

      Padam
  8. Tapi..kalau sekarang sudah bulan 11..perlu tunggu bulan 12 jgak ke untuk tahu statement bulan 10?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk print penyata ni ada tempohnya, 3bulan sebelumnya. Kalu nak penyata bulan 10 kena tunggu bulan 1/2019 baru ada penyata bulan 10 hingga 12 tahun 2018. klu nak jugak, screenshot jela transaksi akaun seperti biasa yang kita duk semak tu. Apa2pun TQ sudi singgah di MamaPapaRea Blog

      Padam
  9. Hi,boleh saya tau mcm mana nk tgok statement yg dlm tempoh setahun sbb yg saya jmpa utk tempoh bln 10-12(2017) . saya nk view statement utk bln 9/2017 . tq so much harap dpt membantu .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hye Cik Ain Jaafar.
      Untuk penyata transaksi akaun ni ada tempohnya, 1tahun sblmnya. Jadi untuk bulan 9, dh mlebihi 1tahun, mmg xkan ada pnyata tu. Yg ada hnya mula dr bulan 10/2017 sja. Nak pnyata sblum dr tempoh tu, perlu ke Maybank. Blh minta dsana. Disna smua ada data akaun kita. Utk systm M2u ni terhad... Apa2 tq visit my blog.

      Padam
  10. Nak tanya sis saya nak ambik penya utk bulan 10/11/12 so klu online mmg xdpt la kan sebab kena tunggu 3 bulan depan kan..
    So klu saya pergi bank adakah akan dpt utk bukan tersebut dgn kadar segera atau dia tetap akan bg utk bulan 7/8/9 jugak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hye jessica jessicang
      Ya, btul tu. M2u ni ia terhad, tp memudahkan kita jugak. Kecuali dlm keadaan emergency,prlu ke Mybank je la utk dapat semuanya transaksi yang lengkap macam penyata tu. Kalau snap dari transaction history dlm acc tu boleh jgk cuma macam kurang kemas & mgkin xdterima oleh setengah pihak. Apa2pun Tq sudi visit My Blog. 😉😉😉😉

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...