Sunday, 26 February 2017

CARA MEMPERBAIKI PRINTER TIDAK BOLEH PRINT / CETAK


Salam semua, hari ni 15 Feb 2017, sejuk sangat pagi ni memang liat nak bangun pi keja. Sebelum masuk keja, sarapan la dulu kan, yang penting mesti ada ESP Shaklee. Baru segar sampai ke malam. Biasa la, my wife jual Shaklee. Sapa nak order, follow la dia, tu ada kat tepi kanan, klik ja kat situ. Shaklee memang TERBAIK. huhuhu....

Nie nak cerita la masalah di pejabat, kawan tanya, kenapa printer dia tak boleh print padahal bila tekan butang start nak test print, mau la pulak. ok je kertas keluar, scan pun ok jgk. kalau print dari komputer takda respon. Pelik-pelik.

Saya ni bukannya reti sangat tentang masalah macam ni. Saya cuba godek-godek printer dia, Jeng Jeng Jeng... Punca dia, status printer ‘PAUSED’. Saya pun usaha la mencari masalahnya. Dari duk merapu panjang baik la saya direct terus la share cara baiki printer yang tidak boleh cetak ni.

Step 1:

Kalau kita tengok lampu power di printer memang menyala normal dan kabel USB terhubung dengan baik antara CPU dengan Printer. Keadaan printer memang dalam keadaan baik (tidak rosak) mungkin hanya pengetahuan tentang printer oleh penggunanya masih kurang sehingga tidak dapat mengatasi masalah ini.

*Ni brand printer kawan saya, HP Deskjet Ink Advantage 2135.

Step 2:

Cuba tengok bahagian Device And PrintersKlik Start and klik pada Device And Printers.


Step 3:

Bila kita halakan pointer mouse pada icon printer, ia akan tunjuk seperti gambar bawah.

Status Printer: Offline

Masalah - Printer tak bersambung ke pc (usb kabel printer ke pc) @pun lupa nak ON printer.


Status Printer : Paused

Ni masalah sebenar yang nak di cerita. Puncanya jadi status PAUSED.


Disebabkan status printer Paused, memang segala urusan untuk mencetak tidak dapat dicetak. Kalau menunggu seharian pun takkan keluar punya.

Penyelesaian masalah ini adalah kita perlu ubah status Paused menjadi Ready, barulah printer boleh berjalan kembali dengan biasa.

Step 4:

Jadi next step terus klik kanan pada icon printer yang masalah tu. Klik pada ‘See what’s printing’.


Keluar la bahagian printer ini. Klik pada tab Printer. Puncanya dah jumpa. Ada tanda pada Pause Printing, kan. Ok, buang tanda tu (unmark). Simple kan cara dia.

>=> Ni Windows 7/Vista              >=> Ni pulak Windows XP

Caranya - klik tanda Pause Printing (hilangkan tanda tu).

Jadi selesai la masalah printer nie.

Sudah boleh print seperti biasa.

Status Printer: Ready


Bagi orang yang tak berapa tahu sangat tentang perkara ni, memang dah syak printer rosak and hantar pi kedai check, kena tipu dengan tauke kedai pulak. Habis duit sedangkan mudah sangat setting dia.

CARIAN YANG BERKAITAN:



  • Cara Baiki Printer Tak Boleh Print
  • Cara Setting Printer yang Tak Boleh Print
  • Cara Repair Printer
  • Setting Printer yang Tidak Boleh Print
  • Printer yang Tidak Boleh Cetak / Print
  • Kenapa Printer Tak Boleh Print
  • Sebab Printer Tidak Boleh Cetak
  • Printer Status Paused
  • Print Kertas Tak Keluar
  • Printer Tak Berfungsi


Selamat mencuba, serba sedikit dengan ilmu yang tak seberapa ni dapat membantu untuk yang mengalami masalah seperti ini.

By,

PAPAREA

2 comments:

jija Hussain said...

sangat membantu..thanks

Mama Papa Rea said...

Sama2. Tmakasih sudi sggah di Blog MamaPapaRea